Билансот на Ковид-19 во светот: Бројот на оздравенте се зголеми на над десет милиони

Не стивнува стапката и бројот на смртните случаи и заразените од Ковид-19

1464201
Билансот на Ковид-19 во светот: Бројот на оздравенте се зголеми на над десет милиони

Бројот на смртните случаи од новиот тип на коронавирусот (Ковид-19) во светот изнесува над 664 602, на заразените над 16 956 317 додека на оздравените над 10 506 352.

Бројот на смртните случаи од новиот тип на коронавирусот (Ковид-19) во САД која важи за седиште на епидемијата изнесува над 152 388, на инфектирани над 4 500 130.

Со раст на бројот на смртните случаи од 921 во Бразил, втора земја во светот која најмногу потпадна под неповолното влијание на Ковид-19, вкупниот број на смтните случаи во оваа земја се зголеми на 88 634, додека бројот на инфектирани се зголеми за уште 40 816 и достигна 2 484 649.

Бројот на смртните случаи од Ковид-19 во последните 24 часа во Мексико се зголеми за уште 854 и изнесува 44 876. Бројот на инфектираните со раст од 7 208 се зголеми на 402 697.

Бројот на смртните случаи од Ковид-19 во последните 24 часа во Велика Британија, која важи за седиште на епидемијата во Европа изнесува 45 878. Бројот на дијагностицираните инфектирани изнесува 300 692. Британската влада постигна договор со француската фармацевтска компанија Санофи и ританската фармацевтска компанија GlaxoSmithKline за набавка на 60 милиони потенцијални вакцини против Ковид-19, кои беа развиени од сграна на наведените компании.

Бројот на смртните случаи од Ковид-19 во последните 24 часа во Италија се зголеми за уште 11 и вкупно изнесува 35 123. Бројот на активните случаи се зголеми на 12 609, додека во последните 24 часа беа регистрирани 18 нов случај.

Бројот на смртните случаи од Ковид-19 во последните 7 дена во Шпанија се зголеми за уште 6 и изнесува 28 436, додека бројот на инфектирани се зголеми за уште 905 и изнесува 280 610.

Бројот на смртните случаи од Ковид-19 во Белгија изнесува 9 833, додека бројот на инфектираните изнесува 66 662.

Бројот на смртните случаи од Ковид-19 во последните 24 часа во Португалија се зголеми за уште 3 и изнесува 1 722 лица, додека со регистрирањето на уштее 11 инфектирани, вкупниот број на инфектирани изнесува 50 410.Слични вести