Халид Ал-Мишри: „Со Турција постигнавме јасен договор“

Хафтар побара помош од многу земји и стигна до границите на Триполи

1463087
Халид Ал-Мишри: „Со Турција постигнавме јасен договор“

Претседателот на Врховниот совет на Либија, Халид Ал-Мишри, рече дека Либија постигна јасен договор со Турција за одвраќање на нападите на нелегитимните сили на Халифа Хафтар од источниот дел на земјата.

По средбата со министерот за надворешни работи на Мароко, Насир Бурита, во Рабат, Ал Мишри на заедничката прес-конференција истакна дека п поддршката на силите на Хафтар од стана на околу 6 до 10 земји, Владата на национално единство побара помош од Турција, бидејќи немавме доволно моќ да го браниме нашиот легитимитет против сите овие земји.

Либија од 2013 година е изложена на воена интервенција од страна на Обединетите Арапски Емирати (ОАЕ), Египет како и други земји, што е против меѓународните резолуции.

„Хафтар побара помош од многу земји и стигна до границите на Триполи, ние немавме друг избор освен да побараме помош од Турција. Секако дека тоа беше постигнато со отворени и јасни договори“, нагласи Мишри, критикувајќи ги земјите кои не сакаат Турција да ја поддржува легитимната Влада на Либија.

На 27 ноември 2019 Турција и Либија потпишаа Меморандум за разбирање посветен на безбедносната и воена соработка како и ограничувањето на поморските овластувања.Слични вести