Кина од почетокот на 2020 година се соочува со катастрофи од поплави

Во катастрофите од поплави кои што од месец јануари досега се случија во 26 области во Кина се погодени повеќе од 19 милиони лица и животот го загубија или исчезнаа најмалку 121 лице

1449037
Кина од почетокот на 2020 година се соочува со катастрофи од поплави

Во катастрофите од поплави до коишто доаѓа во Кина од почетокот на годината досега животот го загубија или исчезнаа најмалку 121 лице.

Според веста на весникот „People's Daily“, едниот од официјалните медимски органи на Комунистичката партија на Кина, во објавеното соопштение од Министерството на Управата на итни состојби се истакнува дека во катастрофите од поплави кои што од месец јануари досега се случија во 26 области во земјата се погодени повеќе од 19 милиони лица.

Во соопштението е споделена информацијата дека поради поплавите е предизвикана штета врз 1,5 милиони хектари земјоделски површини и дека економските загуби достигнуваат до 5,8 милијарди долари. 


 Слични вести