Пронајдени масовни гробници со измачувани, изгорени и егзекутирани мртви тела во Либија

Обединетите нации соопштија дека во последно време во земјата се пронајдени 8 масовни гробници од кои повеќето во градот Терхуне кој од страна на милициските сили на Хафтар беше користен како оперативен и логистички центар

1434739
Пронајдени масовни гробници со измачувани, изгорени и егзекутирани мртви тела во Либија

Откако милициските сили на Халифа хафтар, водачот на нелегитимните вооружени сили во источниот дел на Либија, во последно време почнаа да доживуваат тешки загуби на теренот и со тоа почнаа да се повлекуваат од некои области, почнаа да се појавуваат на светлината на денот и злосторствата коишто ги извршија милициските сили на Хафтар во овие области кадешто се пронајдени масовни гробници.

Според податоците соопштените податоци на Обединетите нации, во последно време во земјата се пронајдени 8 масовни гробници од кои повеќето во градот Терхуне кој од страна на милициските сили на Хафтар беше користен како оперативен и логистички центар.

Откако либиската армија на 5 јуни ја воспостави контролата во Терхуне кусо време потоа во една болница во градот се пронајдени 106 мртви тела на цивили кај кои на некои се утврдени траги од измачување и егзекуција.

Како што се истакнува, некои од пронајдените мртви тела им припаѓале на жени и деца.

Силите лојални на либиската Влада за време на активностите за пребарување на теренот во градот и околината, пронајдоа мртви тела кои биле фрлени во бунари, биле изгорени во контејнер и биле закопани на едно земјиште.

Според податоците споделени од страна на Министерството за внатрешни работи на Либија, за истражување на случувањата во градот Терхуне е формирана истражна комисија од страна на Министерството за правда.

Мисијата на Обединетите нации за поддршка на Либија (УНСМИЛ), исто така повика на истрага за масовните гробници и злосторствата во Терхуне.

Мисијата соопшти дека пронајдените масовни гробници во градот Терхуне и во другите области се регистрирани како „ужасни“.

„Добивме ужасни (застрашувачки) извештаи за масовните гробници. Меѓународното право бара властите да спроведат брза, ефикасна и транспарентна истрага за нелегалното страдање на луѓето“ - се вели во упатениот повик од страна на Мисијата на Обединетите нации за поддршка на Либија (УНСМИЛ).

 Слични вести