СЗО: Го поддржуваме глобалното движење против расизмот и ја негираме секоја форма на дискриминација

Генералниот директор на Светската здравствена организација д-р Тедрос Аданом Гебрејесус истакна дека се поддржува глобалното движење против расизмот и се негира секоја форма на дискриминација

1432214
СЗО: Го поддржуваме глобалното движење против расизмот и ја негираме секоја форма на дискриминација

Генералниот директор на Светската здравствена организација д-р Тедрос Аданом Гебрејесус во седиштето на организацијата во Женева во Швајцарија одржа прес конференција преку видеоконференција на која истакна дека се поддржува глобалното движење против расизмот и се негира секоја форма на дискриминација.

Осврнувајќи се на протестите коишто започнаа низ светот по смртта на Афроамериканецот Џорџ Флојд во полициско насилство на 25 мај во градот Минеаполис во САД, Гебрејесус ја изнесе следната констатација: "Светската здравствена организација (СЗО) во потполност го поддржува глобалното движење за еднаквост и против расизмот. Ја негираме секоја форма на дискриминација."

Гебрејесус упати повик за одржување на протестите низ светот во безбедност и го додаде следното: "Колку што е можно стојте на оддалеченост од најмалку еден метар од другите, чистете ги вашите раце, покријте ја вашата кашлица и доколку учествувате на протест ставете маска."Слични вести