Европската комисија предложи фонд за спасување од над 1 трилиони евра против корона-кризата

Заменик претседателот на Европската комисија (ЕК) Валдис Домбровскис даде изјави на крајот на состанокот на министрите за економија и финансии на змејите членки на Европската унија (ЕУ) што се одржа преку видеоконференција

1420394
Европската комисија предложи фонд за спасување од над 1 трилиони евра против корона-кризата

Европската комисија (ЕК) ќе предложи формирање на фонд за спасување во висина од над 1 трилион евра за борба против економските последици на новиот тип коронавирус (Ковид-19).

Заменик претседателот на Европската комисија (ЕК) Валдис Домбровскис даде изјави на крајот на состанокот на министрите за економија и финансии на змејите членки на Европската унија (ЕУ) што се одржа преку видеоконференција.

Домбровскис истакна дека деталите на програмата за спасување на која работи Европската комисија (ЕК) ќе бидат соопштени на 27 мај и го рече следното: „Нашата цел е да достигнеме до програма за спасување којашто ќе располага со капацитет на финансирање од над трилион евра, а не стотици милијарди евра.“

Појаснувајќи дека во програмата за спасување ќе заземат место разни инвестирања и структурални реформи, Валдис Домбровскис додаде дека програмата ќе содржи неповратна помош и кредити наменети за земјите членки на Европската унија (ЕУ).Слични вести