Билансот на Ковид-19 во светот: Над 318 илјади смртни случаи

Бројот на заразените над 4 милиони 860 илјади, а на оздравените над 1 милион 850 илјади.

1419787
Билансот на Ковид-19 во светот: Над 318 илјади смртни случаи

Бројот на смртните случаи од Ковид-19 во светот изнесува над 318 илјади, на заразените над 4 милиони 860 илјади, а на оздравените над 1 милион 850 илјади.

Бројот на смртните случаи од Ковид-19 во последните 24 часа во Соединетите Американски Држави (САД) која важи за седиште на епидемијата во светот, изнесува над 91 илјади. Бројот на смртните случаи во индијанското племе Навахо по глава на жител е поголем од бројот на смртните случаи во Њујорк. Претсдетаелот на народот навахо Џонатан Нез истакна дека вкуниот број на смртни случаи на припадниците на локалното население н народот Навахо кои живеат на териториите на сојузните држави Аризона, Њу Мексико и Јута. Министерот за здравство и социјални услуги Алекс Азар на вчерашната 73-та конференција на Светската здравствена асамблеја (СЗА) која претставува највисок одлучувачки орган на Светската здравствена организација (СЗО) и на која учествуваше со посредств на видео конференција рече дека организацијата во врска со вирусот падна на испитот за навремено информирање на светот од аспект на информациуте и податоците. Овој неуспех на организацијата беше причина за мсртта на голем број луѓе во светот. Главниот лекар на Белата куќа Шон Конли рече дека по утврдувањето на Ковид-19 кај аѓутантот на претсдетаелот Доналд Трамп, како превентива почнале со употреба на лекот хидроксиклорокин чии поволни карактеристики се многу поголеми од евентуалните ризици. По падот на бројот на заразените во државата Калифорнија, која брои околу 40 милиони жители и важи за една од најгусто населените, властите соопштија дека ќе се олабават критериумите за враќање кон економијата. Гувернерот на Њујорк Ендрју Куамо најави дека постои можност за повторно започнување на спортските активности без гледачи, кои беа прекинати поради Ковид-19. Автомобилскиот сектор кој поради епидемијата на Ковид-19 направи пауза, по околу 2 месеци повторн започна со производството.

Бројот на смртните случаи од Ковид-19 во Велика Британија која важи за седиште на епидемијата во Европа, во последните 24 часа се зголеми за уште 160 и изнесува 34 илјади 796. Бројот на заразените се зголеми за уште 2 684 и изнесува 246 406. Министерот за здравство на Британија Мат Ханкок во говорот на седницата на парламентот рече дека сите возрасни од над 6 годишна возраст ќе можат да направат тест. Во меѓувреме, ФК на Премиер лигата усвоија одлука за започнување на тренинзите во помали групи.

Бројот на смртните случаи од Ковид-19 во Италија во последните 24 часа се зголеми за уште 99 и изнесува 32 007 лица. Од 9 март наваму, дневниот број на смртните случаи во земјата првпат се намали под 100 лица, додека бројот на заразените со пад од 1 798 се намали на 66 553 пациенти. На витрините на некои продавници и деловни простори во Рим во Италија која што претпазливо се враќа кон нормалниот живот, големо внимание привекоа написите „Без помош на Владата, продавниците не можеме да ги отвориме на 18 мај. Илјадници вработени се наоѓаат под голем ризик.“

Бројот на смртните случаи од Ковид-19 во Франција во последните 24 часа се зголеми за уште 131 и изнесува 28 239 лица. Бројот на новозаразените се зголеми за уште 496 и изнесува 216 526.

Бројот на смртните случаи од Ковид-19 во Шпанија се зголеми за уште 59 и изнеува 27 709.

Бројот на смртните случаи од Ковид-19 во Канада се зголеми за уште 161 и изнеува 5 943.

По одлуката на Владата на Данска за спроведување на втората етапа на нормализација, беше дадено одобрение за отворање на црквите и џамиите и вршење колективна вероисповед и богослужбата на припадниците на различни верски убедувања. Џамиите кои поради Ковид-19 беа атворени на 13 март, повторно беа отворени за веорисповед.

Бројот на смртните случаи од Ковид-19 во Еквадор се зголеми за уште 63 и изнеува 2 799, додека бројот на заразените се зголеми за уште 400 и изнесува 33 582 пациенти.Слични вести