Европските земји продолжуваат со олабавување на мерките за заштита од Ковид-19

Екипите на Првата фудбалска лига на Полска со натпреварите се очекува да започнат 29 мај, поради што продолжувааѕ подготовките.

1415146
Европските земји продолжуваат со олабавување на мерките за заштита од Ковид-19

Во период кога се намалува интензитетот на случаите на заразени од новиот тип на коронавирусот (Ковид-19) во европските земји, некои земји продолжуваат да ги олабавуваат мерките коишто беа преземени во рамките на борбата против Ковид-19.

На 20 мај во Словачка каде што бројот на смртните случаи од Ковид-19 изнесува 26, а на заразените 457, се предвидува да се отворат киносалите, базените за пливање, градинките и основните училишта.

Во Чешка се отворени кафетериите и рестораните. Во земјата беше дадено одобрение за отворање на берберниците и фризерските салоним музејите и спортските сали, а исто така почнаа да работат и театрите, кино салите и да се реализираат културните активности. Во земјата беше дадено одобрение за отворање на храмовите, додека не се дозволува одоржување состаноци на над 100 лица.

Екипите на Првата фудбалска лига на Полска со натпреварите се очекува да започнат 29 мај, поради што продолжувааѕ подготовките.

Денес во Србија беа отворени градинките, додека ескпертите тврдат дека во првата етапа ќе бидат примени само децата на родителите кои работат и за децата ќе се извади лекарско уверение.

Денес џамиите во Црна Гора беа отворени за ибадет.

Бугарија соопшти дека вонредната состојба во земјата ќе се укине на 13 мај.

Во Хрватска почнаа да работат кафетериите, рестораните, трговските центри и градинките.

Исто така почна иобразованието на децата од 1 до 4 одделение.

Во Албанија се отворија берберниците и фризерските салони, стоатолошките клиники и трговските центри. Мерките во земјата цело се предвидува да се укинат на 18 мај.Слични вести