Бројот на смртните случаи од Ковид-19 во светот изнесува над 182 илјади лица

Бројот на заразените во светот од Ковид-19 над 2 милиони 600 илјади пациенти

1403761
Бројот на смртните случаи од Ковид-19 во светот изнесува над 182 илјади лица

Бројот на смртните случаи од новиот тип на коронавирусот (Ковид-19) во светот изнесува над 182 илјади лица, додека на заразените над 2 милиони 600 илјади пациенти.

Бројот на смртните случаи од Ковид-19 во последните 24 часа во САД која важи за центар на епидемијата достигна 46 илјади. Бројот на смртните случаи од Ковид-19 во последните 24 часа во Њујорк изнесува 474 и оваа бројка предизвика надеж за „премин кон пад“. Аутопсиите кои беа извршени во сојузната држава Калифорнија покажаа дека првиот случај од новиот тип на коронавирусот (Ковид-19) не бил регистриран на 29 февруари како што се претпоставуваше досега, туку на 6 февруари.

Бројот на смртните случаи поради Ковид-19 во Италија во последните 24 часа се зголеми за уште 437 и изнесува 25 085 лица. Бројот на дијагностицираните покажа тренд на опаѓање и со намалување за 10 107 699.

Бројот на смртните случаи во Франција поради Ковид-19 во последните 24 часа изнесува се зголеми за 544 и изнесува 21 340. Бројот на дијагностицираните со раст од 1 827 се зголеми на 183 268.

Бројот на смртните случаи во Германија поради Ковид-19 изнесува 5 127, додека бројот на Турците кои што умреа поради Ковид-19 изнесува 100. Во рамките на бората против новиот тип на коронаврусот во сите покраини во земјата ќе се донесе закон за задолжително носење маска. Според соопштенијата кои беа објавено од страна на управите на покраините, за покривање на носот и устата доволно ќе биде и користење шал или некоја друга платнена покривка.

Бројот на смртните случаи во Романија поради Ковид-19 изнесува 519 лица, додека бројот на инфетирани случаи 2 406. Острите мерки кои беа преземени во борбата против Ковид-19 во оваа земја, од 15 мај постепено ќе се олабават.

Бројот на смртните случаи латинскоамериканската држава Мексико поради Ковид-19 во последните 24 часа изнесува 145 лица. На тој начин вкупниот број на   смртни случаи во земјата се зголеми на 857, додека бројот на дијагностицираните се зголеми за 729 и изнесува 9 501.Слични вести