Бројот на смртните случаи од Ковид-19 во светот изнесува над 170 илјади лица

Бројот на заразените изнесува над 2 милиони 400 илјади, додека на оздравените над 650 илјади пациенти

1402046
Бројот на смртните случаи од Ковид-19 во светот изнесува над 170 илјади лица

Бројот на смртните случаи од новиот тип на коронавирусот (Ковид-19) во светот изнесува над 170 илјади лица, додека на заразените над 2 милиони 400 илјади пациенти. Бројот на оздравените изнесува над 650 илјади пациенти.

Бројот на смртните случаи од Ковид-19 во последните 24 часа во САД која важи за центар на епидемијата се зголеми за уште 781 лице и достигна 41 356. Бројот на дијагностицираните се зголеми на  771 216, додека на оздравените на 71 497. Претседателот Доналд Трамп рече дека рече дека ќе потпише уредба со која привремено ќе се спречат миграциите во САД поради Ковид-19.Гвренерот на Њујорк Ендрју Куомо рече дека работат на подготвувањето на еден предлог според кој на сите оние коишто поради Ковид-19 се принудени да работат, особено на здравствениот персонал, ќе им се зголеми исплатата на платите за 50 отсто поради опасност. По намалувањето на бројот на дијагностицираните и смртните случаи поради Ковид-19 во земјата, неко големи фирми одлучија повторно да се вратат кон производството. Во сојузната држава Џорџија беше најавено дека рекреативните и забавни центри кои беа заторени поради Ковид-19, во петок повторно ќе бидат отворени.

Бројот на смртните случаи поради Ковид-19 во Италија во последните 24 часа се зголеми за уште 454 и изнесува 24 114 лица, бројот на дојагностицираните се зголеми на 108 237. Од областа Ломбардија, каде  што се утврдени најголем број на дијагностицирани и смртни сучаи, пристигна добра вест. Во објавите што беа објавени преку профилите, едно од 5-те интензивни одделенија на болницата Нигуарда во Милано беше затворено бидејќи веќе нема потреба.

Бројот на смртните случаи во Германија поради Ковид-19 во последните 24 часа изнесува 4 706, на дијагностицираните 146 63. Бројот на Турците кои умреа поради Ковид-19 во оваа земја се зголеми на 92.

Бројот на смртните случаи во Франција поради Ковид-19 во последните 24 часа се зголеми за уште 547 и изнесува 20 20 265 лица, бројот на дијагностицирани се зголеми за уште 4 676 и изнесува 120 067.

Бројот на смртните случаи во Велика Британија поради Ковид-19 во последните 24 часа се зголеми за уште 449 и изнесува 16 509 лица. Точната бројка на смртните случаи не е позната бидејќи ги опфаќа само смртните случаи во болниците. Менаџерите на домовите за стари и изнемоштени лица истакнуваат дека бројот на смртните случаи може да достигне 7 500.

Бројот на смртните случаи во Германија поради Ковид-19 во последните 24 часа се зголеми на 1 706 лица, од кои уште 5 беа Турци. Бројот на Турците кои уреа поради Ковид-19 во оваа земја се зголем на 92. Вкупниот број на дијагностицирани случаи од Ковид-19 изнесува 14 653.

Бројот на смртните случаи во Канада поради Ковид-19 во последните 48 часа изнесува 282. Според податоците на Федералното министерство за здравство, со  додавање на податоците од викендот, вкупниот број на смртни слуачи од Ковид-19 во земјата се искачи на 1 648. Со раст од 3 781 бројот на дијагностицирани пациенти се зголеми на 35 708, додека бројот на оздравените изнесува 12 197.

Бројот на смртните случаи во Нов Зеланд поради Ковид-19 се зголеми на 13.

Бројот на смртните случаи во Бразил поради Ковид-19 во последните 24 часа изнесува 383 лица. На тој начин вкупниот број на   смртни случаи во земјата се сголеми на 2 845, додека бројот на дијагностицираните се зголеми за 1 927 и изнесува 40 581.Слични вести