САД руската „бела расистичка“ група ја прогласи за терористичка организација

групата „Руско царско движење“ имаат два кампа во Санкт Петерсбур каде што на неонацистите и белите расисти им даваат парамилитарна обука

1393007
САД руската „бела расистичка“ група ја прогласи за терористичка организација

САД, руската „бела расистичка“ група „Руско царско движење“ (Russian Imperial Movement) ја прогласи за терористичка организација и ја вброи на списокот на глобални терористички организации.

Американскиот државен секретар за надворешни работи Мајк Помпео и координаторот за бора ротив тероризмот при МНР Натан Сејлс истакнаа дека САД ќе спроведат снакции против членовите на терористичка организација „Руско царско движење“.

Сејлс во изјавата рече:

„Досега нема ваков пример. САД првпат една бела расистичка организација прогласува за терористичка организација. Тоа пак покажува колку сериозни треба да бдиеме во заканата од белиот тероризам“ подвлече Сејлс.

Некои американски државни претставници во изјавата за печатот истакнаа дека групата „Руско царско движење“ имаат два кампа во Санкт Петерсбур каде што на неонацистите и белите расисти им даваат парамилитарна обука.Слични вести