Гутереш: „Коронаирусот предизвика најголема светска криза по Втората светска војна“

Епидемијата му се заканува на целиот свет и ќе бдие причина за голема економска криза која досега не беше доживеана

1388802
Гутереш: „Коронаирусот предизвика најголема светска криза по Втората светска војна“

Генералниот секретар на ОН Антониот Гутереш предупреди дека светот се соочува со најтешката криза по Втората светска војна која му се заканува на целото човештво и која ќе предизвика рецесија.

Вчера Гутереш го објави извештајот за социо-економскиот влијание на епидемијата на новиот тип на коронавирусот (Ковид-19).

Епидемијата му се заканува на целиот свет и ќе бдие причина за голема економска криза која досега не беше доживеана.

Ова е најтешката криза со која се соочуваме по Втората светска војна.

Кризата ќе можеме да ја надмнеме единствено ако ги оставиме настрана валканите политички игри и бидеме во меѓусебна солидарност.

ОН формираат нов мултипартнерски фонд за земјите со мали и средни примања како и борба против социо-економските шокови што ќе г предизвика епидемијата.

Голема загриженост чувствуваме од неповолниот одраз на епидемјата особено во Африка, поради што земјите членки на Г-20 ги повикувам да преземат иницијатива за континентот.

Спред извештајот што го објави Гутереш, Меѓународната организација на трудот (ИЛО) прогнозира поради вирусот, ќивотите ќе ги загубат окоу 5 до 25 милиони лица, а ќе дојде до загуби во приходите од 860 милијарди до 3,2 трилиони долари.

Во извештајот меѓудругото се истакнува дека 50 отсто од руралната, 20 отсто од урбаната популација немаат осигурување,  земјите во развој одвојуваат само 2 отсто од Бруто домашниот производ (БДП), додека глобалниот просек изнесува 4,7 отсто.

Поради епидемијата од коронавирусот во 166 земји во светот се затворени образовните установи и институции, 1,52 милијарди ученици и студенти и 60,2 милиони учители, наставници и професор пауизраат.Слични вести