Во реализирани напади во Авганистан загинаа 20 припадници на безбедносните сили

Талибански милитанти реализираа напади во провинциите Тахар и Забул во Авганистан во кои загинаа 20 припадници на безбедносните сили, а има и ранети

1387658
Во реализирани напади во Авганистан загинаа 20 припадници на безбедносните сили

Во реализирани напади од страна на талибанските милитанти во провинциите Тахар и Забул во Авганистан загинаа 20 припадници на безбедносните сили.

Портпаролот на Дирекцијата на полицијата во провинцијата Тахар Халил Есир вовата напада. дадената изјава за печатот истакна дека талибански милитанти реализираа напад врз населеното место Хоџа-и Гар во провинцијата.

Велејќи дека во нападот загинаа 14 припадници на безбедносните сили и еден цивил, а се ранети 5 мина припадници на безбедносните сили, Халил Есир рече дека со пристигнување на дополнителни единици во населеното место е одбиен нападот на милитантите.

Од друга страна, во објавеното соопштение од авганистанското министерство за одбрана се истакнува дека талибанските милитанти реализираа напад и врз воената станица во населеното место Аргандаб во провинцијата Забул и дека во овој напад загинаа 6 припадници на безбедосните сили.

Од страна на Талибан не е објавено соопштение и во врска со двата напади.

 Слични вести