Воена помош од Обединетите Арапски Емирати за силите на Хафтар со 3 карго авиони

Прес-центарот на Операцијата Вулкан на гневот на Владата на национално единство на Либија соопшти дека карго авиони од типот Илјушин İl-76 од руско производство кои превезувале воена опрема и муниција реализирале 3 лета за источниот дел на Либија

1386888
Воена помош од Обединетите Арапски Емирати за силите на Хафтар со 3 карго авиони

Обединетите Арапски Емирати (ОАЕ) испратија 3 карго авиони со воена опрема и муниција на Халифа Хафтар, лидерот на нелегитимните вооружени сили во источниот дел на Либија.

Според објавеното писмено соопштение од прес-центарот на Операцијата Вулкан на гневот на Владата на национално единство на Либија, како легитимна влада призната и од страна на Обединетите нации (ОН), карго авиони од типот Илјушин İl-76 од руско производство кои превезувале воена опрема и муниција реализирале 3 лета за источниот дел на Либија.

Како што е установено, карго авионите полетале од воздухопловната база Сувејхан во Абду Даби, главниот град на Обединетите Арапски Емирати (ОАЕ) и слетале во воздухопловната база Хадим во градот Мерџ во источниот дел на Либија.

Како што се истакнува од Обединетите Арапски Емирати (ОАЕ) за источниот дел на Либија во периодот од 12 јануари до 25 февруари се реализирани 100 карго летови со капацитет од над 6 илјади тони товар.Слични вести