Франција ја казни компанијата „Apple“ со 1,1 милијарда евра

„Apple“ искористувајќи ја својата дистрибутивна мрежа, постигна незаконски договори и ја  злоупотреби „економската независност“ на независните дистрибутери

1379190
Франција ја казни компанијата „Apple“ со 1,1 милијарда евра

Франција го казни технолошкиот гигант „Apple“ со 1,1 милијарда евра парична казна поради прекршување на правилата за конкуренција.

Во соопштението кое беше објавено од страна на Францускиот орган за конкуренција беше истакнато дека компанијата „Apple“ искористувајќи ја својата дистрибутивна мрежа, постигна незаконски договори и ја  злоупотреби „економската независност“ на независните дистрибутери.

Органот, на крајот на истрагата на технолошкиот гигант „Apple“ му изрече парична казна од 1,1 милијарда евра, додека на компаниите за трговја на големо „Tech Data“ 63 милиони евра и на „Ingram Micro“ 76 милиони евра.

Компанијата „Apple“ и двете компании за трговија на големо кои припаѓаат на компаниата, се согласија да не се натпреваруваат една со друга и да ги спречат диструбутивните компании и тие меѓусебно да не се натпреваруваат. На тој начин беше зајакната позицијата на производите на копманијата „Apple“ на пазарот на трговија на големо.Слични вести