ЕСЧП ги прифати двете жалби за насилството на Грција против едно семејство кое беше турнато

ЕСЧП донесе одлука жалбите да се разгледаат со приоритет

1375825
ЕСЧП ги прифати двете жалби за насилството на Грција против едно семејство кое беше турнато

Европскиот суд за човекови права (ЕСЧП) ги прифати двете жалби за насилството на Грција против едно семејство кое беше турнато, во кој настан загина еден бегалец.

Генералната дирекција за управување со миграции при Министерството за внатрешни работи објави соопштение во врска со прекршувањето на човековите права на бегалците од страна на Грција кое прашање беше доставено до ЕСЧП.

Во соопштението беше истакнато дека продолжуваат пријавите и жалбите на бегалците кои беа изложени на прекршување на правата.

„Во случајот со туркање на едно семејство од страна на Грција во кој настан загина едно лице и беа прекршени човековите права, двете жалби кои беа поднесени до ЕСЧП беа прифатени од страна на судот и беше донесена одлука жалбите да се разгледаат со приоритет“.Слични вести