Бројот на починатите од коронавирусот во Кина се зголеми на 2.983 лица

Комисијата за национално здравство на Кина соопшти дека бројот на смртните случаи од новиот тип коронавирус (Ковид-19) во земјата се зголеми на 2.983 лица

1372070
Бројот на починатите од коронавирусот во Кина се зголеми на 2.983 лица

Бројот на починатите од епидемијата на новиот тип коронавирус (Ковид-19) во Кина се зголеми на 2.983 лица.

Според објавеното писмено соопштение од Комисијата за национално здравство на Кина, во последните 24 часа поради епидемијата од короноварисурот во земјата починаа уште 38 лице, а се евидентирани и 119 нови случаи на зараза од вирусот.

Бројот на излечените лица од Ковид-19 кои се отпуштени од болница се зголеми на 49.856, додека вкупниот број на починатите во земјата досега се зголеми на 2.983 лица.

Епидемијата на нов тип коронавирус (Ковид-19) којашто за прв пат беше утврдена на 12 декември 2019 година во градот Вухан, во кинеската провинција Хубеј, потоа за кусо време се прошири и во другите градови низ цела Кина и во светот.

Веднаш потоа, Светската здравстена организација (СЗО) поради брзото ширење на оваа опасна епидемија прогласи „итна состојба“.Слични вести