Стартува воената вежба „Динамик манта 2020“ на НАТО

Вежбата ги обедини сојузничките бродови, подморници и воздушни сегменти во борбата против подморниците и надморската војна

1365974
Стартува воената вежба „Динамик манта 2020“ на НАТО

Стартува воената вежба „Динамик манта 2020“ на НАТО Северноатлантската алијанса (НАТО) која во рамките на обучувањето и подготовките за евентуална војна, има за цел да ја развие и унапреди соработката меѓу воздушните, надводните и подводните единици против подморниците.

На вежбата која почна да се реализира под покровителство на Италијанските поморски сили на источните предели на италијанскиот остров Сицилија учествуваа 9 земји членки на НАТО меѓу кои Турција, Италија, Франција, Германија, Грција, Шпанија, Британија, Канада и САД.

Командантот на надводните платформи на вежбата истовремено командант на Постојаната група за поморски задачи-2 контраадмиралот Паоло Фантони, на прес конференцијата што ја одржа на италијанската фрегата рече дека вежбата ги обедини сојузничките бродови, подморници и воздушни сегменти во борбата против подморниците и надморската војна.Слични вести