ЕУ најави нова операција за спроведување на ембаргото на оружје кон Либија

Високиот претставник на Европската унија (ЕУ) за надворешни работи и социјална политика Жозеп Борел соопшти дека Унијата ќе започне нова операција во Средоземното Море за применување на ембаргото на оружје кон Либија

1361266
ЕУ најави нова операција за спроведување на ембаргото на оружје кон Либија

Европската унија најави дека ќе започне нова операција за применување на ембаргото на оружје кон Либија. 

Високиот претставник на Европската унија (ЕУ) за надворешни работи и социјална политика Жозеп Борел соопшти дека Унијата ќе започне нова операција во Средоземното Море за применување на ембаргото на оружје кон Либија. 

Велејќи дека донесената одлука по долги дискусии ќе го отвори патот Европската унија (ЕУ) да одигрува поголема улога во регионот, Борел рече: „Се додека постои политичка волја ништо не е невозможно. Со Балканот постигнавме согласност за нов политички договор. Во тие рамки, ќе започнеме нова операција во Средоземното Море.“

Борел соопшти дека на 20 март ќе биде завршена операцијата „Софија“ којашто беше започната во 2015 година за борба против криумчарењето луѓе и илегалната миграција во Средоземното Море, а воедно напомена дека со новата операција има за цел да се применува ембаргото на оружје на Обединетите нации (ОН) кон Либија.

Високиот претставник на Европската унија (ЕУ) за надворешни работи и социјална политика Жозеп Борел појасни дека во операцијата ќе учествуваат воздушни, сателитски и поморски елементи и го додаде следното: „Операцијата 'Софија' ги бранеше бреговите на Либија. Новата операција повеќе ќе биде фокусирана кон исток од кадешто доаѓа оружјето.“Слични вести