Русија двајца германски дипломати прогласи за непожелни личности

Во рок од 7 дена дипломатите треба да ја напуштат земјата

1322467
Русија двајца германски дипломати прогласи за непожелни личности

Министерството за надворешни работи на Русија соопшти дека 2 дипломати во Амбасадата на Германија во Москва ги прогласи за непожелни личности (персона нон грата) поради што го изнесе ставот овие личности во рок од една недела да ја напуштат земјата.

Во писменото соопштение кое беше објавено од страна на Министерството беше потсетено дека претходно Германија имаше депортирано двајца руски дипломати од земјата.

Во соопштението во кое се истакнува дека протестната нота против Германија му беше доставена на амбасадорот на Германија во Москва, амбасадорот Геза Адреас вон Гејр.

„Русија согласно принципот на реципроцитет донесе одлука за прогласување на двајца германски дипломати за непожелни личности. Во рок од 7 дена дипломатите треба да ја напуштат земјата“.

Минатата недела Германија депортираше двајца руски дипломати за кои го изнесе тврдењето дека биле разузнавачи и работеле во Амбасадата на Русија во Берлин и учествувале во убиството на Торнике К., кој имал двојно државјанство и тоа руско и грузиско.

Имено Торнике К., кој живее во Берлин беше убиен на 23 август во паркот Тиергартен.

По тој повод, во рамките на истрагата беше приведен рускиот граѓанин Вадим К. Кој се обвинуваше за убиството на Торнике, а исто така беше откриено и оружјето со кое беше убиен.

За Торнике К. Беше изнесено тврдењето дека во Русија учествувал во борбата против Русија.Слични вести