Повик од Европскиот парламент (ЕП) за намалување на пестицидите, за заштита на пчелите

Комитетот за животна средина, јавно здравје и безбедност на храната при Европскиот парламент (ЕП), го одобри нацртот подготвен со цел спречување на намалувањето на бројот на пчелите

1317258
Повик од Европскиот парламент (ЕП) за намалување на пестицидите, за заштита на пчелите

Европскиот парламент (ЕП) упати повик за намалување на употребата на пестицидите за заштита на пчелите.

Комитетот за животна средина, јавно здравје и безбедност на храната при Европскиот парламент (ЕП), го одобри нацртот подготвен со цел спречување на намалувањето на бројот на пчелите. 

Во нацртот се бара да бидат пренесени поголеми финансиски извори за истражувањата коишто се спроведуваат за заштита на пчелите, а воедно се упатува повик за намалување на употребата на пестицидите (земјоделските лекови) за заштита на пчелите.

Нацртот се очекува да биде поставен на гласање на седницата на Генералното собрание на Европскиот парламент (ЕП), во месец јануари.Слични вести