Во напад на конвој на канадска рударска компанија во Буркина Фасо загинаа најмалку 37 лица

Во напад на конвој со возила кои превезувале работници на канадската рударска компанија „Семафо“ во областа помеѓу градовите Горума и Тапоа, во провинцијата Ест загинаа најмалку 37 лица, а повеќе од 60 лица се ранети

Во напад на конвој на канадска рударска компанија во Буркина Фасо загинаа најмалку 37 лица

Во реализиран напад на конвој со возила на една рударска компанија во источниот дел на западноафриканската држава Буркина Фаси загинаа најмалку 37 лица, меѓу кои има и цивили и војници, а има и повеќе од 60 ранети.

Според веста на официјалната новинска агенција на Буркина Фасо „AIB“, бил извршен напад на конвој со возила кои превезувале работници на канадската рударска компанија „Семафо“ во областа помеѓу градовите Горума и Тапоа, во провинцијата Ест.

Откако првото возило од конвојот наишло на поставена на мина на патот, по експлозијата напаѓачите отвориле оган врз другите возила од конвојот.

Во нападот загинале 37 лица, цивили и војници, а имало повеќе од 60 ранети.

Тешко ранетите лица биле префрлени на лекување во болниците во главниот град Вагадугу, а полесно ранетите во регионалната болница Фада Н'Гоурма.

Како што се дознава се уште не можат да се добијат информации од некои лица.  Слични вести