Анкета за исламофобијата во Франција

Корисниците на социјалните медиуми на гласањето ќе имаат можност да направат избор меѓу имињата кои најчесто беа спомнувани со исламофобијата

1292865
Анкета за исламофобијата во Франција

Францускиот Центар за следење на расизмот и исламофобијата (ОРИВ) годинава на социјалните медиуми започна гласање за утврдување на имињата во земјата кои најмногу се бавеа со исламофобија.

Корисниците на социјалните медиуми на гласањето ќе имаат можност да направат избор меѓу имињата кои најчесто беа спомнувани со исламофобијата.

Шампионот на социјалните медиуми ќе биде избран од страна на корисниците на медиумите.

Во полуфиналето на натпреварот што се одржува во две групи се пласираа писателката Барабара Лефебвре, пратеничката на Европскиот парламент Надине Морано, екстремно десничарскиот политичар Жан Месихам новинарот Паскал Прауд, академикот Лорен Буве, новинарот од алжирко потекло Мохамед Сифау, адвокатот Жил-Вилијам Голднадел.

Претседателот на Центарот ОРИВ Ифакат Јуна во изјавата за печатот во врска со натпреварот рече дека наведените лица играат многу опасни игри. Затоа и ние во знак на реакција сакаме на привлечеме внимание на состојбата.Слични вести