Помпео: Асадовиот режим во напад со хемиско оружје во мај врз Идлиб употреби отровен гас хлорин

Американскиот државен секретар Мајк Помпео рече: „Денеска соопштувам дека САД дојдоа до заклучок дека Асадовиот режим во реализираниот напад на 19 мај врз Идлиб употребија отровен хемиско оружје со отровен гас хлорин“

1277396
Помпео: Асадовиот режим во напад со хемиско оружје во мај врз Идлиб употреби отровен гас хлорин

Американскиот државен секретар Мајк Помпео во говорот што го одржа на приредената прес конференција во Њујорк истакна дека е потврдено оти силите на режимот на Бешар Асад во реализираниот напад во мај врз градот Идлиб во Сирија употребиле отровен хемиски гас хлорин.

Тој рече: „Асадовиот режим е одговорен за извршени безброј напади со насилства и зулум од кои некои претставуваат воено злосторство и злосторство против човештвото. Денеска соопштувам дека САД дојдоа до заклучок дека Асадовиот режим во реализираниот напад на 19 мај врз Идлиб употребија отровен хемиско оружје со отровен гас хлорин.

Велејќи дека нападот со хемиско оружје што го реализира Асад во мај беше поразличен од претходните, бидејќи овојпат беше употребен отровен гас хлорин, американскиот државен секретар Мајк Помпео напомена дека претседателот Трамп вложува доста напори по прашањето да го држи далеку светот од употреба на хемиско оружје.Слични вести