Заврши Самитот на Г-20 во Осака-Јапонија: Наместо протекционизам слободна и праведна глобална трговска политика

Во објавеното заедничка декларација од лидерскиот самит на Г-20 во Осака, Јапонија, на местото на изразот „протекционизам“ беше нагласена потребата од слободна и праведна глобална трговска политика

1227325
Заврши Самитот на Г-20 во Осака-Јапонија: Наместо протекционизам слободна и праведна глобална трговска политика

Заврши лидерскиот самит на земјите од групата Г-20 кој што се одржа во градот Осака во Јапонија, како земја претседавач на Г-20. 

По самитот кој траеше во текот на два дена е објавена завршна декларација составена од 43 члена која што беше потпишана од страна на сите земји членки на Г-20. 

Во завршната декларација на лидерскиот самит на кој се состанаа лидерите на најголемите 20 економии во светот, не се употребува изразот "протекционизам" и на негово место се нагласува потребата од "слободна и праведна глобална трговска политика.

Во декларацијата се нагласува дека глобалниот "економски раст" е мал и дека со зголемување на геополитичките тензии се зголемуваат и ризиците. 

Во декларацијата не им се одделува место на растечките трговски спорови меѓу Соединетите Американски Држави (САД), Кина и други земји, а се истакнува дека треба да се работи повеќе против итните тешкотии предизвикани од електронската трговија, умната интелигенција и предметите, како и интернетот.

Во декларацијата се укажува на тоа дека ќе продолжи да се прави проценка на ризиците за трговијата и инвестирањето и дека ќе бидат фрлени неопходните чекори за надминување на овие ризици, по што му се одделува место на следниот израз: "Водиме напори за создавање на слободна, праведна, недискриминаторска, транспарентна, предвидлива и стабилна средина на трговија и инвестирање, како и да ги држиме отворени нашите пазари."

Лидерите на Г-20, во завршната декларација истакнаа дека ќе ги држат отворени пазарите по прашањето на трговијата и инвестициите и дека ќе ги поддржуваат потребните реформи на Светската трговска организација (СТО), како и тоа дека ќе работат за создавање на "рамноправни услови" по ова прашање.Слични вести