Повик од муслиманите во Европа до Саудиска Арабија за спречување на извршувањето на смртните казни

Од кралот Селман беше побарано да се амнестираат муслиманските учени луѓе Селман Ал-Авде, хатип Авад Ал-Карни и Али Ал-Имери кои од страна на Саудиска Арабија се обвинуваат за тероризам

1213040
Повик од муслиманите во Европа до Саудиска Арабија за спречување на извршувањето на смртните казни

Муслиманите во Европа упатија повик до саудискиот крал Селман за амнестија. Во повикот беше упатено барање за помилување на тројцата муслиманските учени луѓе по повод месецот рамазан, а кои се осудени на смртна казна.

Европскиот муслимански форум се состана со градот Слиема во Малта.

На состанокот беше разгледана состојбата на муслиманските учени луѓе Селман Ал-Авде, Хатип Авад Ал-Карни и Али Ал-Имери кои од страна на Саудиска Арабија се обвинуваат за тероризам.

Од кралот Селман беше побарано да се амнестираат наведените лица.

Во писмото што беше упатено до кралот Селман беше посочено на информациите кои беа објавени во медиумите поради што беше доставено барање да се амнестираат наведените лица за кои се предвидува смртна казна да се реализира веднаш по месецот Рамазан.

Во случај на евентуално укинување на смртната казна, ќе се зголеми влијанието на кралот и Саудиска Арабија кај исламскиот и преостанатиот свет.Слични вести