Казна затвор од 10 години за шпионажа во Иран

Портпаролот на иранското правосудство Гуламхусејин Исмаил рече дека жената чие име не го објави, а која е граѓанин на Иран призна дека била обучувана од страна на британските безбедни служби за културни проекти

1200365
Казна затвор од 10 години за шпионажа во Иран

Одговорното лице на меѓународната организација за културни и образовни можности на Обединетото Кралство „Бритиш кансл“ за Иран осудено на казна затвор од 10 години поради бавење со шпионски активности.

Портпаролот на иранското правосудство Гуламхусејин Исмаил во изјавата за печатот рече дека одговорното лице на Бритиш кансл за Иран беше уапсен пред една година поради подготвување и раководење со проекти за културно влијание и трансформација.

Портпаролот Исмаил рече дека жената чие име не го објави, а која е граѓанин на Иран призна дека била обучувана од страна на британските безбедни служби за културни проекти.

Наведеното лице е осудено на казна затвор од 10 години поради шпионажа во име и на сметка на Велика Британија.Слични вести