43 отсто од Европејците сметаат дека подемот на екстремната десница е закана на континентот

Најголем процент на граѓаните (скоро 56 отсто) во Германија на подемот на екстремната десница сметаат дека тоа е закана

1200149
43 отсто од Европејците сметаат дека подемот на екстремната десница е закана на континентот

43 отсто од Европејците сметаат дека подемот на екстремната десница е закана на континентот.

Организацијата за истражување на јавното мислење „YouGov“ оствари анкета со над 8 илјади испитаници во Германија, Франција, Белгија, Шпанија, Италија, Полска, Шведска и Унгарија.

Резултатите од анкетата покажуваат дека 43 отсто од граѓаните на ЕУ на порастот и единството на екстремната десница сметаат како на закана.

Најголем процент на граѓаните (скоро 56 отсто) во Германија на подемот на екстремната десница сметаат дека тоа е закана, додека веднаш по Германија, со (48 отсто) од граѓаните на Шведска и (45 отсто) во Шпанија исто така сметаат дека подемот на екстремната десница е закана.Слични вести