Турските здруженија во Франција остро реагираа против одобрението на Макрон

Турските здруженија во Франција не сметаат дека е правилно оценувањето на настаните од 1915 година за геноцид

1188719
Турските здруженија во Франција остро реагираа против одобрението на Макрон

Турските здруженија во Франција остро реагираа против ратификувањето на уредбата од страна на францускиот претседател Емануел Макрон со која 24 април се прогласува за Ден на одбележувањето на наводниот геноцид над Ерменците.

Турско-исламската унија за верски прашања (ДИТИБ), Меѓународната демократска унија (УИД) и Турската федерација во Франција неодамна објавија заедничко соопштение во врска со ратификувањето на уредбата за одбележување на 24 април за Ден на наводниот геноцид над Ерменците од страна на претседателот Макрон.

Во соопштението беше истакнато дека турските здруженија во Франција ја одбиваат историската посредничка улога за нарушување на дијалогот меѓу репресивните групи на народите за дијалог и мир, а кои се хранат од секташка логика.

Турците во Франција над 50 години како егзистираат и опстојуваат и даваат придонес во развојот на културниот, економскиот, социјалниот и политичкиот живот на земјата. Турските здруженија во Франција не сметаат дека е правилно оценувањето на настаните од 1915 година за геноцид, беше истакнато во соопштението.Слични вести