Во племенски судири во Буркина Фасо загинаа 62 лица

Министерот за управување со земјиште и социјална усогласеност на Буркина Фасо Симеон Савадого истакна дека во месноста Арбинда во Хамкане во близина на границата со Мали дошло до племенски судири во кои загинале 62 лица

1176886
Во племенски судири во Буркина Фасо загинаа 62 лица

Во племенски судири во градот Хамкане во северниот дел на Буркина Фасо животот го загубија 62 лица.

Министерот за управување со земјиште и социјална усогласеност на Буркина Фасо Симеон Савадого истакна дека во месноста Арбинда во Хамкане во близина на границата со Мали дошло до племенски судири во кои загинале 62 лица.

Савадого рече дека до сидирите дошло по убиството минатата недела на поголемиот син и неговиот брат на верскиот лидер во Хамкане. 

Велејќи дека во судирите помеѓу Фуланите и другите племиња загинале 30 цивили и 32'јца терористи, Савадого напомена дека освен тоа 9 лица биле киднапирани.

Ибнаку, во нападот на едно село на Фуланите минатата недела и во Мали животот го загубија 160 лица.Слични вести