Германија го презеде претседателството со СБ на ОН

Германија и Франција се принудени да го зачуваат меѓународниот поредок

1175218
Германија го презеде претседателството со СБ на ОН

Германија како привремена членка на СБ на ОН кој се состои од 15 земји, заедно со постојаната членка Франција донесе одлука првпат да ја презеде заедничката претседателска задача со Франција да го бранат мултинационалниот поредок наспроти американските критики насочени против меѓународниот систем.

Франција откако минатиот месец го презеде претседателството со СБ на ОН, двете земји кои заедно ја вршеа претседателската должност, овој месец ќе се раководи заедно со Германија.

Германскиот министер за надворешни работи Хеико Маас на заедничката прес конференција со францускиот колега Жан-Ив че Дриан пред седиштето на ОН ја упати пораката за зачувување на меѓународниот поредок.

Германија и Франција се принудени да го зачуваат меѓународниот поредок, рече Маас.

Германија досега 6 пати презеде задача во СБ на ОН поради што сега бара реформи и постојано членство.Слични вести