Ангела Меркел: До 29 март ќе се борам за остварување на прописен Брегзит

Германската канцеларка Ангела Меркел истакна дека ќе води борба за остварување на прописен Брегзит до 29 март кога се предвидува Велика Британија да ја напушти Европската унија (ЕУ).

1166708
Ангела Меркел: До 29 март ќе се борам за остварување на прописен Брегзит

Германската канцеларка Ангела Меркел говореше на конференцијата Самит за глобални решенија (Global Solutions Summit) што се одржува во главниот град на Германија, Берлин.

Меркел истакна дека ќе води борба за остварување на прописен Брегзит до 29 март кога се предвидува Велика Британија да ја напушти Европската унија (ЕУ).

Велејќи дека на Лидерскиот самит на Европската унија (ЕУ) што ќе се одржи по два дена во Брисел ќе ги ислушат барањата на Велика Британија по прашањето на Брегзит и дека ќе биде разгледано како ќе се одговори на овие барања, Меркел напомена дека посакува да се располага со добри односи со Велика Британија по нејзиното одделување од Европската унија (ЕУ) и додаде дека тоа е во полза и на Германија и на останатите 27 земји членки на ЕУ.

"Ќе се борам до последниот час на 29 март за прописен излез" - порача германската канцеларка Ангела Меркел, но рече дека за тоа не остана многу време.



Слични вести