Кина ги суспендира летовите на авионите Боинг

Управата соопшти дека во врска со барањето ќе се воспостави контакт со Американската Федерална управа за воздухопловство и компанијата Боинг,

1160793
Кина ги суспендира летовите на авионите Боинг

По авионската несреќа во Етиопија, Кина од домашните авиокомпании кои користат патнички авиони од типот Боинг бараше привремено да ги суспендира летовите.

Во соопштението кое беше објавено од страна на Управата за цивилно воздухопловство на Кина беше истакнато дека по авионската несреќа во октомври во Индонезија и причината за вчерашната несреќа во Етиопија е слична.

Кинеското цивилно воздухопловство кое се заснова на цврсто обезбедување на безбедноста на летовите и намалување на ризиците „со цел да се намалат невидливите безбедносни проблеми на минимално ниво и нула толеранција“ од компаниите бараше да ги суспендираат сите трговски летови на авионите од типот 737-8 до 18 часот.

Управата соопшти дека во врска со барањето ќе се воспостави контакт со Американската Федерална управа за воздухопловство и компанијата Боинг, и откако ќе се стекнат со превенциите за безбедност на летовите, повторно ќе биде објавено соопштение за започнување на летовите.

Според податоците на Управата на Цивилното воздухопловство на Кина, во домашните авиокомпании се наоѓаат 96 авиони од типот Боинг 737-8 МАКС.Слични вести