Помпео и Гутерес во зградата на ОН во Њујорк разговараа за Јемен и Венецуела

Американскиот државен секретар Мајк Помпео и генералниот секретар на Обединетите нации (ОН) Антонио Гутерес во зградата на ОН во Њујорк разговараа за Јемен и Венецуела

1150361
Помпео и Гутерес во зградата на ОН во Њујорк разговараа за Јемен и Венецуела

Американскиот државен секретар Мајк Помпео и генералниот секретар на Обединетите нации (ОН) Антонио Гутерес се состанаа во канцеларијата на генералниот секретар во зградата на ОН во Њујорк.

Средбата траеше околу 35 минути.

Помпео и Гутерес разговараа за прашања посветени на Јемен и Венецуела. 

Во објавеното писмено соопштение од страна на Стефан Дујарич, портпаролот на генералниот декретар на Обединетите нации (ОН) Антопнио Гутерес, се истакнува дека Гутерес и Помпео по прашањето на Јемен го изразиле очекувањето од применување особено на Договорот од Стокхолм и го нагласиле значењето од повлекувањето на страните од Худејде и започнувањето на првата фаза од процесот за повторно распоредување на војниците во овој град.

Во соопштението воедно се вели дека Мајк Помпео и Антонио Гутерес разговарале и за ситуацијата во Венецуела и во регионот.Слични вести