Разрешувањето на Трамп од претседателската функција

Трамп: „Ова е нелегален обид за државен удар против американскиот претседател“.

1147872
Разрешувањето на Трамп од претседателската функција

Американскиот претседател Доналд Трамп во врска со преговорите меѓу претставниците на Федералното истражно биро (ФБИ) и Министерството за правда за разрешување од функцијата на профилот преку социјалните медиуми одговори: „Тоа е нелегален и кукавички однос“.

Доналд Трамп на профилот преку твитер ги сподели следните зборови на Дан Бонгино кој прави програма за американскиот ТВ-канал Фокс њус.

„Ова е нелегален обид за државен удар против американскиот претседател“.

Трамп на крајот на постот додаде „точно“ и со тоа ги потврди тврдењата за обид за државен удар.

Пораката на Доналд Трамп беше објавена по интервјуто на поранешниот потпретседател на ФБИ Ендрју МекКејб за американскиот ТВ-канал СиБиЕс.

Ендрју МекКејб рече дека на средбата со заменик министерот за правда Род Росенстејн во 2017, Росенстејн рекол дека со некои членови на владата разговарале за членот на уставот со кој се предвидува дека во случај се утврди дека Трамп не е компетентен да ја води државата, тогаш постои можност за негов разрешување.

Меккејб додаде дека Род со него разговарал во врска со тоа колку пратеници би ги поддржале напорите за 25-те измени (измените во 2-от член на Уставот на САД во 1967).

Росенстајн ги демантираше наведените тврдења потенцирајќи дека не постои законска основа за стапување на сила на наведениот член.

Во меѓувреме, претседателот на Комисијата за правда при американскиот Сенат, републиканскиот сенатор Линдзи Грахам рече дека ќе започнат истрага во врска со изнесените тврдења за разрешување на Трамп од функцијата.Слични вести