Меркел: Можно е решение за Брегзит без повторно отворање на постигнатиот договор за Брегзит

Германската канцеларка Ангела Меркел рече дека би можело да се изнајде решение соодветно решение со Европската комисија (ЕК) во однос на излезот на Велика Британија од Унијата (Брегзит) без повторно отворање на постигнатиот договор

1141004
Меркел: Можно е решение за Брегзит без повторно отворање на постигнатиот договор за Брегзит

Германската канцеларка Ангела Меркел во дадената изјава по остварената средба со словачкиот премиер Петер Пелегрини во Братислава истакна дека ќе се стори се што е можно за да се успее да се постигне прописен и уреден Брегзит.

Меркел рече дека би можело да се изнајде решение соодветно решение со Европската комисија (ЕК) во однос на излезот на Велика Британија од Унијата (Брегзит) без повторно отворање на постигнатиот договор.

Нагласувајќи дека треба да се внимава на целината на внатрешниот пазар на Европската унија (ЕУ) и на одбраната на земјата членка Ирска, Меркел рече: „Верувам дека би можело да се изнајде решение без повторно отворање на договорот за разделба.“

Германската канцеларка Ангела Меркел истакна дека е значајно и неопходно да бидат направени регулирања за Ирска.

Од друга страна, британската премиерка Тереза Меј пак вчера престојуваше на средби со функционерите на Европската унија (ЕУ) во Брисел.

 Слични вести