Пакистан извезе 1,6 милијарда коса

Во информирањето на пратениците во парламентот, министерот Давуд рече дека најмногу коса извезле во Кина, САД и Обединетите Арапски Емирати

1128693
Пакистан извезе 1,6 милијарда коса

Пакистанскиот министер за трговија, текстил, индустрија, производство и инвестиции Абдул Разак Давуд рече дека Пакистан во последните 5 години оствари извоз на коса во износ од 1,6 милијарди долари.

Во информирањето на пратениците во парламентот, министерот Давуд рече дека најмногу коса извезле во Кина, САД и Обединетите Арапски Емирати.

Најголема количина коса откупи Кина и тоа 105 кг рече Давуд потенцирајќи дека од овој извоз биче остварени приходи од 132 илјади долари.

Од вкупниот извоз на коса беа остварени приходи од 1,6 милиони долари.

Пакистан се наоѓа на петто место од аспект на извоз на коса во светот.

Пред Пакистан кој произведува 2 насто од светското производство се наоѓаат САД, Индија, Хонг Конг и Сингапур.

САД произведува 42 насто од севкупното производство коса во светот.

Косата најмногу се употребува во производството на перики и додавање готови прамени или плетенки коса.Слични вести