Африканската унија го осуди обидот за државен удар во Габон

Претседателот на Комисијата на Африканската унија Муса Факи Мухамед во соопштението што го објави на својата сметка на социјалната медија напиша: „Африканската унија силно го осудува обидот за државен удар кој што беше доживеан утрово во Габон.“

1120732
Африканската унија го осуди обидот за државен удар во Габон

Африканската унија го осуди обидот за државен удар во Габон.

Претседателот на Комисијата на Африканската унија Муса Факи Мухамед во соопштението што го објави на својата сметка на социјалната медија напиша: „Африканската унија силно го осудува обидот за државен удар кој што беше доживеан утрово во Габон.“

Мухамед освен тоа потсети дека Унијата целосно ги отфрлува сите промени на власта во спротивност со уставот.

Инаку, утрово во централноафриканската држава Габон група војници кои го зазедоа Националното радио се обидоа да извршат државен удар.

Војниците бунтовници беа фатени од страна на Единицата за интервенција на националната жандармерија на Габон (GIGN). 

 

 Слични вести