Беслгискиот премиер Шарл Мишел поднесе оставка

Поддршката на Глобалниот договор за миграција на ОН предизвика опасност за Владата на Мишел

1109594
Беслгискиот премиер Шарл Мишел поднесе оставка

Белгискиот премиер Шарл Мишел оставката му ја поднесе на кралот Филип.

Фламанската социјалистичка партија покрај тоа што ја доби поддршката на партијата на Зелените, премиерот Мишел по гласањето за недоверба на Социјалистичката партија истакна дека ќе поднесе оставка.

Мишел рече дека донел одлука за поднесување оставка. Веднаш ќе одам кај кралот. Мишел по изјавата на кралот Филип му ја предаде оставката.

Кралот Филип донесе одлука за чекање на оставката на Мишел.

Според тоа, кралот Филип најпрвин ќе се советува и во рок од неколку денаќе ја објави конечната одлука за прифаќањето или одбивањето на оставката.

Поддршката на Глобалниот договор за миграција на ОН предизвика опасност за Владата на Мишел.

Премиерот Мишел по изнесувањето на ставот дека ќе го потпише договорот за миграција, националистичката партија Нова фламанска алијанса (Н-ВА), еден од коалиционите партнери на  трипартитната коалициона влада се повлече од владата.

Пратениците на Социјалистичката и Партијата на Зелените на вчерашното гласање, гласаа недоверба во Владата на Мишел.Слични вести