Европската унија (ЕУ) во недела ќе го одржи можеби својот најзначаен самит во историјата

На самитот на Европската унија (ЕУ) во недела во белгискиот главен град Белгија кој што воедно можеби е и едниот од најзначајните во историјата на Унијата, ќе се состанат шефови или премиери на 27 земји членки со исклучок на Велика Британија

1093581
Европската унија (ЕУ) во недела ќе го одржи можеби својот најзначаен самит во историјата

Лидерите на 27 земји членки на Европската унија (ЕУ) во недела ќе одржат самит во белгискиот главен град Брисел на кој ќе направат проценка на постигнатиот напредок во преговорите за Брегзит (излез на Велика Британија од Европската унија) кои што продолжуваат приближно 1,5 години и на кој ќе стават потпис на постигнатиот договор и на полтичката декларација. 

На овој самит кој што воедно можеби е и едниот од најзначајните во историјата на Европската унија (ЕУ) ќе се состанат шефови или премиери на 27 земји членки на Унијата со исклучок на Велика Британија. 

На самитот се очекува лидерите на земјите членки на Европската да го потпишат „договорот за разделба“ и да ја одобрат „политичката декларација“ која ќе ја определи врската која што ќе биде изградена во иднина меѓу Велика Британија и ЕУ.

Текстот на договорот за разделба подготвен од страна на преговарачките делегации на Европската унија (ЕУ) и Велика Британија се предвидува да обезбеди правна јасност во однос на сите прашања кои што ќе произлезат како резултат на Брегзит т.ј. излезот на Велика Британија од ЕУ.

Со договорот се има за цел граѓаните на Европската унија (ЕУ) и Велика Британија исто како што беше и досега взаемно да продолжат да ги искористуваат своите права на живеење, работа, образование и своите социјални права во земјите во кои живеат.

Во договорот се привлекува внимание дека од страна на Велика Британија ќе бидат целосно исполнети и порано дадените финансиски ветувања како 28 земји членки на ЕУ, а исто така се наоѓаат и заеднички решение за сфери како што се Европската заедница за атомска енергија (ЕЗАЕ или Евроатом), правата на интелектуална сопственост, географските ознаки, регистрираните комерцијални производи и заштитата на личните податоци.

Во склопот на договорот се истакнува дека доколку се доживеат недоразбирања во однос на одредено прашање во врска со правото на Европската унија (ЕУ) детерминирачка улога ќе продолжи да одигрува Европскиот суд на правдата.

На Велика Британија која на 29 март 2019 година официјално ќе се оддели од ЕУ, со договорот и се гарантира дека до 31 декември 2020 година ќе се зачува нејзиниот сегашен статус во врска со внатрешниот пазар, Царинската унија, правата и обврските и дека се признава процес на транзиција во кој ќе се преговара за трговските односи во иднина.

 Слични вести