Турција ослободена од санкциите врз Иран

Помпео изрази надеж за постигнување нов договор со Иран

1081986
Турција ослободена од санкциите врз Иран

Американскиот државен секретар Мајк Помпео рече дека Турција се наоѓа меѓу 8-те земји кои се ослободени  од санкциите врз Иран.

Државниот секретар Мајк Помпео и министерот за трезор Стивен Мнучин дадоа изјави во врска со санкциите кои се преземени врз САД.

Меѓу земјите за кои САД спроведување ослободување од санкциите во врска со извозот на нафта се наоѓаат Кина, Индија, Јужна Кореја, Турција, Италија, Грција и Тајван.

Помпео изрази надеж за постигнување нов договор со Иран.

САД ќе спроведе санкции врз 50 ирански банки и над 700 Иранци. САД на листата на санкции ги вброи Иранската авиокомпанија о 65 авиони.

Американскиот министер за државен трезор Мнучин рече дека Иран треба да ја спречи поддршка на тероризмот.

САД во врска со извозот на нафта на 8 земји ќе им даде 6 месечно ослободување од санкциите. Наведените земји во текот на овој период ќе ја намалат трговијата со нафта со Иран.

Состојбата повторно ќе е разгледа по шест месеци.Слични вести