Во поплавите во Непал за 5 месеци животот го загубија најмалку 117 лица, а 183 лица се повредени

Во поплавите во јужноазиската земја Непал предизвикани од поројните врнежи од дожд во периодот од април до септември животот го загубија најмалку 117 лица, а 183 лица се повредени

1058003
Во поплавите во Непал за 5 месеци животот го загубија најмалку 117 лица, а 183 лица се повредени

Во поплавите предизвикани од силните врнежи од дожд во последните 5 месеци во Непал животот го загубија најмалку 117 лица, а 183 лица се повредени.

Според вестите кои што се објавуваат во печатот во Непал, во објавеното соопштение од Националниот центар за истна состојба и операција при министерството за внатрешни работи се истакнува дека во поплавите во земјата предизвикани од поројните врнежи од дожд во периодот од април до септември животот го загубиле најмалку 117 лица, а 183 лица биле повредени.

Во соопштението се вели дека во наведениот период од 5 месеци дошло и до повеќе од 310 лизгања на земјиштето и поваќе од 80 поплави.

Во поплавите и лизгањата на земјиштето во последните 5 месеци во Непал биле погодени близу 2.200 семејства.Слични вести