САД ја официјализираа одлуката за затворање на канцеларијата на ПЛО во Вашингтон

Во објавеното писмено соопштение од американскиот државен секретаријат се бара во текот на овој месец да се испразни канцеларијата на Палестинската ослободителна организација (ПЛО) во Вашингтон

1046955
САД ја официјализираа одлуката за затворање на канцеларијата на ПЛО во Вашингтон

САД ја официјализираа својата одлука за затворање на канцеларијата на Палестинската ослободителна организација (ПЛО) во главниот град Вашингтон.

Во објавеното писмено соопштение од американскиот државен секретаријат се истакнува дека ќе биде затворена канцеларијата на Палестинската ослободителна организација (ПЛО) во Вашингтон.

Во соопштението им се одделува место на погледите на портпаролката на американскиот државен секретаријат Хедер Науерт и се истакнува дека за отворање на канцеларијата на Палестинската ослободителна организација (ПЛО) во Вашингтон беше издадена дозвола во ноември 2017 година со цел да се даде поддршка на мировните разговори помеѓу Израел и Палестина. 

„Меѓутоа Палестинската ослободителна организација (ПЛО) не презеде директни иницијативи за постигнување на значаен договор со Израел. Спротивно на тоа и покрај тоа што никако не го виде и не премина во контакт го отфрли мировниот план на САД.“ - се вели во соопштението на Стејт департментот.

Портпаролката на американскиот државен секретаријат Хедер Науерт рече: „Администрацијата во контекст на грижите на Конгресот одлучи да се затвори канцеларијата на Палестинската ослободителна организација (ПЛО) во Вашингтон. САД мислат дека единствениот пат за постигнување напредок е директното преговарање на двете страни. Оваа одлука не треба да се злоупотребува од страна на оние кои имаат за цел оддалечување од чекорите кои што ќе видат кон мировен договор. Ние не отстапуваме од нашите напори за постигнување на трајно решение.“  

Како ќе се наведува американскиот државен секретаријат побарал во текот на овој месец да се испразни канцеларијата на Палестинската ослободителна организација (ПЛО) во Вашингтон.

Управата на САД како последно донесоа одлука за целосно запирање на финансиската помош на Агенцијата на Обединетите нации (ОН) за помош на палестинските бегалци (УНРВА).

 Слични вести