Египет повторно го отвори граничниот премин Рефах

Граничниот премин Рефах ќе се отвори на 27 и 31 август и од 1 до 3 септември, 5 дена.

1038503
Египет повторно го отвори граничниот премин Рефах

Египет повторно го отвори единствениот граничен премин Рефах на Газа со кој се отвора кон светот, а кој се наоѓа под израелска окупација.

Според веста на египетската телевизија, граничниот премин Рефах ќе се отвори на 27 и 31 август и од 1 до 3 септември, 5 дена. Во текот на овој период палестинските аџии ќе можат да се вратат во земјата.

Во информацијата не беше објавено ништо конкретно зошто граничниот премин од 28 до 30 август ќе биде затворен. По 4 септември животот во Рефах повторно ќе се нормализира и граничниот премин ќе биде отворен.

Управата за гранични премини на Газа соопшти дека граничниот премин Рефах на 15 август, за време на празникот Курбан бајрам 6 дена ќе биде затворен во двата правци, додека на 26 август повторно ќе почне да биде во услуга.

Египетската државна телевизија со последното соопштение најави дека денес се отвора граничниот премин.Слични вести