Али Кади Аскер: Иран и Саудиска Арабија своите присутни проблеми можат да ги решат со дијалог

Али Кади Аскер, одговорен за иранските аџии и претставник на иранскиот верски лидер Хамнеи истакна дека Иран и Саудиска Арабија се две големи држави во регионот и дека присутните меѓусебни проблеми можат да ги решат по пат на дијалог и преговарање

1038088
Али Кади Аскер: Иран и Саудиска Арабија своите присутни проблеми можат да ги решат со дијалог

Али Кади Аскер, одговорен за иранските аџии и претставник на иранскиот верски лидер Али Хамнеи одржа состанок за претставниците на печатот во Мекке-и Мукерреме и притоа истакна дека со функционерите на Саудиска Арабија со кои се состанале по повод обавувањето на верската должност аџилак оствариле конструктивни и корисни разговори.

Али Кади Аскер истакна дека Иран и Саудиска Арабија се две големи држави во регионот и дека присутните меѓусебни проблеми можат да ги решат самите по пат на дијалог и преговарање.

Укажувајќи на тоа дека функционерите на двете земји се приморени да се состануваат за организацијата на аџилакот, Аскер напомена дека исто така можат да разговараат и за решавање на своите присутни политички проблеми.

Али Кади Аскер се осврна и на тоа дека „непријателството и омразата не можат да овозможат Иран и Саудиска Арабија да ги постигнат своите регионални цели“ и притоа застана во одбрана на тоа дека во период кога раздорот наречен терористичка организација ДЕАШ го зафати Блискиот исток треба како што рече „да се оди по поголеми цели“ и дека треба да се формира регионална единство со соседните земји.

Али Кади Аскер, одговорен за иранските аџии и претставник на иранскиот верски лидер Али Хамнеи, нагласи дека саудиските функционери секоја година подготвуваат подобри услови за посетителите кои доаѓаат на светите места за обавување на својата верска обврска аџилакот.

 

 

 

 Слични вести