Од Хајко Мас до Трамп: „Ние не сме ничиј заробеник, ниту на Русија, ниту на САД“

Одговарајќи на критиките на американскиот претседател Доналд Трамп упатени до неговата земја, германскиот министер за надворешни работи ХајкоМас во својата објава на Твитер напиша: „Ние не сме ничиј заробеник. Ниту на Русија, ниту на САД.“

Од Хајко Мас до Трамп: „Ние не сме ничиј заробеник, ниту на Русија, ниту на САД“

Германскиот министер за надворешни работи Хајко Мас на својата објава кој ашто ја сподели на својот профил на социјалната мрежа Твитер истакна дека Германија е еден од гаранторите на слободниот свет и така ќе остане и во иднина.

Одговарајќи на критиките на американскиот претседател Доналд Трамп на сметка на неговата земја, Мас напиша: „Ние не сме ничиј заробеник. Ниту на Русија, ниту на САД.“

Инаку, американскиот претседател Доналд Трамп склучените нафтени и гасни договори на Германија со Русија ги прокоментира како „многу несоодветни“ и рече: „Германија и исплатува високи суми на Русија за енергијата. Затоа Германија е заробеник на Русија.“ 

 Слични вести