Бројот на загинатите во поплавите во Јапонија се зголеми на 134 лица

Претходно во 19 провинции во Јапонија беше издадена наредба за евакуација на 5,9 милиони лица

Бројот на загинатите во поплавите во Јапонија се зголеми на 134 лица

Бројот на загинатите во поплавите во западна и централна Јапонија кои потпаднаа под неповолното влијание на поројните дождови како и поплавите и лизгањето на земјиштето се зголеми на 134 лица.

Жртви имаше во Хирошима, Ехиме, Окајама, Јамагучи, Кјото, Гифу, Шига, Хјого. Кочи и Фукуока.

Портпаролот на владата Јошиде Суга на прес конференцијата што ја одржа рече дека во поплавите и лизгањето на земјиштето исчезнале најмалку 50 лица.

Бројот на персоналот на екипите на цивилна заштита, крајбрежната стража, полицијата и противпожарната служба кои учествуваа во активностите за пребарување и спасување се зголеми на 75 илјади, рече Суга потенцирајќи дека во активностите за пребарување учествуваа и 80 хеликоптери.

Во рамките на борбата против поплавите беше формиран и специјален комитет и беше одвоен буџет од 18 милиони долари, рече Суга.

Претходно во 19 провинции во Јапонија беше издадена наредба за евакуација на 5,9 милиони лица.

Како последица на елементарната непогода и катастрофа премиерот Шинзо Абе ја одложи турнејата по Европа и Блискиот Исток.Слични вести