ОН изразија загриженост од одлуката на израелските власти за рушење на палестински куќи

ОН изразија загриженост од одлуката на израелските власти за рушење на куќите во селото Хан ел Ахмет Бедеви кое што се наоѓа на другата страна од Сепарацискиот ѕид во окупираниот Источен Ерусалим.

1005318
ОН изразија загриженост од одлуката на израелските власти за рушење на палестински куќи

ОН изразија загриженост од одлуката на израелските власти за рушење на куќите во селото Хан ел Ахмет Бедеви кое што се наоѓа на другата страна од Сепарацискиот ѕид во окупираниот Источен Ерусалим.

Лиз Тросел портпаролка на Високиот комесаријат за човекови права на ОН на конференција во Женеве рече: „Чувствуваме длабока загриженост поради од одлуката на израелските власти за рушење на куќите во селото Хан ел Ахмет Бедеви.

Таа додаде дека во селото Хан ел Ахмет Бедеви живеат 181 лице од кои повеќето од половината се деца.

Торсел се заложи одлуката на израелските власти за рушење на куќите во ова село да не се спроведува, да се почитува правото на Палестинците да живеат на својата земја и нивниот статус да биде трајно регулиран.Освен тоа, треба да се забрани уништување на имот, како и било кое непочитување на универзалните човекови права од страна на окупаторски сили.,додаде Торсел.

Врховниот суд на Израел на 24 мај донесе одлука за рушење на куќите на Палестинците во селото Хан ел Ахмет Бедеви.

Селото се наоѓа во рамките на израелскиот проект Е1 кој што предвидува иселување на Палестинците од површина од 12 хектари која се наоѓа меѓу Источен Ерусалим и Мртво море.

Во ова подрачје постојат 46 палестински села со над 3000 жители, но и неколку израелски населби.

 

 Слични вести