САД меѓу првите 10 земји најопасни за жените

Истражувањето на британската фондација Томсон Ројтерс покажа дека САД се најде на чело на списокот на 10 земји „најопасни за жените“.

1000597
САД меѓу првите 10 земји најопасни за жените

САД меѓу првите 10 земји најопасни за жените.

Британската фондација Томсон Ројтерс спроведе истражување со помош на 500 експерти во целикот свет.

Истражувањето покажа дека САД се најде на чело на списокот на 10 земји „најопасни за жените“.Во овој список се најде и Индија.

На списокот се најдоа исто така Авганистан, Сирија, Сомалија, Саудиска Арабија, Пакистан, Демократска Република Конго, Јемен и Нигерија.

САД како десетта земја на списокот,после Нигерија е окаракетиризирана како опасна за жените поради високиот процент на случаи на сексуално малтретирање,сексуална злоупотреба,сексуално насилство,неправди во судските процеси за сексуално малтретирање и сл.

Експертите кои го спроведоа истражувањето и го подготвија извештајот сугерираат дека меѓународната организација треба да посвети поголемо внимание на случаите на злосоторства од сексуална побуда во САД .

 Слични вести