Воздушен напад на коалиционите сили предводени од САД на едно село во Сирија

Нападот беше извршен во раните утрински часови додека селаните спиеја во домовите

961970
Воздушен напад на коалиционите сили предводени од САД на едно село во Сирија

Во воздушниот напад на Коалицијата против ДЕАШ предвдоена од САД на селото Ел Фадил кое се наоѓа на 60 км југоисточно од сирискиот град Хасеке а кое се наоѓаше под окупација на истоимената терористичка организација загина 25 цивили.

Нападот беше извршен во раните утрински часови додека селаните спиеја во домовите.

Поголемиот број од загинатите беа жени и деца.

Подрачјето кое беше цел на нападот на коалиционите сили е  едно од последните села кое се наоѓа под окупација на терористичката организација ДЕАШ во близината на границата со Сирак.

ДЕАШ со повлекувањето од селата Седади и Хол во Хасеке во 2016 ги изгуби двете најзначајни упоришта во областа.Слични вести